Στόχος μας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προγραμμάτων σε περιβάλλον ευρωπαϊκής δικτύωσης με έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού ως στοιχείου αειφόρου ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΜΑΡΑ

Ιστορικός & Ιδρυτικό στέλεχος


Η Αφροδίτη Καμάρα, ιδρυτικό στέλεχος και διαχειρίστρια της εταιρίας, είναι ιστορικός με εξειδίκευση στην κοινωνική και θρησκευτική ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (Πανεπιστήμια Μάντσεστερ και Οξφόρδης). Εργάστηκε επί σειρά ετών (1999-2005) ως ερευνήτρια ιστορικός στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το 2003 ίδρυσε την Time Heritage και από το 2005 είναι αποκλειστική της διαχειρίστρια.

Εκτός από την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της εταιρίας έχει πραγματοποιήσει και αυτόνομο ερευνητικό και διδακτικό έργο γύρω από την ιστορία, την διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της κληρονομιάς αυτής σε ψηφιακά περιβάλλοντα. Έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στο Arcadia Centre for Greek, Balkan and Mediterranean Studies. Έχει εκδόσει βιβλία για την Ύστερη Αρχαιότητα, μεταφράσεις ιστορικών έργων και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 2005 είναι μέλος του ελληνικού ICOMOS.


 

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΤΙΜΑΚΗ

Αρχιτέκτων μηχανικός


Η Δρ. Μαρία Τσιτιμάκη είναι αρχιτέκτων μηχανικός, διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η παραδοσιακή ναοδομία του 18ου και 19ου αιώνα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου με επίκεντρο τη Λέσβο. Διαθέτει πτυχίου Μελετητή Α’ Τάξης. Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί εκτενώς με αποκαταστάσεις μεταβυζαντινών εκκλησιαστικών κτισμάτων (Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγ. Παρασκευής Λέσβου, Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βατούσας Λέσβου, Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πέτρας Λέσβου, Κωδωνοστάσιο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Άντισσας Λέσβου, Ι.Ν. Αγιου Στεφάνου Μανταμάδου Λέσβου και πολλών άλλων).

Συμμετείχε στο έργο Μελέτη Στερέωσης ΒΑ τειχών στο Κάστρο Μυτιλήνης, ΥΠΠΟΤ Επίσης διαθέτει σημαντική εμπειρία σε μελέτες αποκατάστασης τουριστικών ακινήτων, όπως στο Club Méditerranée – Village de Yasmina, στο Cabo Negro του Tétouan στο Μαρόκο και Village de Gregolimano, στη Λιχάδα Β. Ευβοίας καθώς και στην «Αποκατάσταση Μνημειακού Συγκροτήματος ΙΜΑΡΕΤ και σπιτιού Μωχάμετ Αλή και μετατροπή σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Καβάλα» σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Κίζης και συνεργάτες, Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα («Τεκμηρίωση οικοδομικών ιστορικών συνόλων και συμβολή στην ανάδειξη και αξιοποίηση τους στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με αντικείμενο τις αποθήκες του Λιμένα Αλεξανδρούπολης» υπό το Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, «Αναγνώριση και Προτάσεις Παρεμβάσεων περιοχής Πλάκας» με το γραφείο «Δ. Ζήβας και συνεργάτες», Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.). Είναι μέλος του ΤΕΕ, του ελληνικού ICOMOS και της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων (ICOMOS CIVVIH), καθώς και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρίας. Έχει πλήθος συμμετοχών σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


 

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΦΕΡΛΑ

Iστορικός με ειδίκευση στην Αρχαία Ιστορία


Η Δρ. Κλεοπάτρα Φέρλα είναι ιστορικός με ειδίκευση στην Αρχαία Ιστορία. Σπούδασε στο Freiburg, Γερμανία. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (1997-2013), όπου και υπήρξε προϊσταμένη του Τομέα Έρευνας και Διαχείρισης Πολιτισμικής Πληροφορίας. Από τη θέση αυτή συντόνισε πλήθος έργων που αφορούσαν στην τεκμηρίωση και διάχυση πολιτισμικής πληροφορίας μέσω νέων τεχνολογιών, από τη διαμόρφωση της αρχικής μεθοδολογίας ως τον τελικό έλεγχο και την έναρξη λειτουργίας των εφαρμογών (Ακαδημία Πλάτωνος , Click στην Ιστορία , Εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας στη Βοιωτία , Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών , Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, τ. Α, Β, Γ , Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου , Ψηφιακή Συλλογή Εικονικής Πραγματικότητας: Αρχαία Αγορά των Αθηνών, κ.ά). Επιπλέον έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΕ (Suspended Spaces, ΜΕΤΑΟΝ, Χρυσαλλίδες, LEGA, e-MUSE). Από το 2014 συνεργάζεται με την Time Heritage σε προγράμματα ψηφιακής τεκμηρίωσης, όπως οι Ψηφιακοί Δελφοί, αλλά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Cultour+,το DEN CuPID, το Cultrural+ και το Integrural.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ιστορικός με ειδίκευση στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία


Ο Γιώργος Τζεδόπουλος σπούδασε ιστορία στην Αθήνα και στη Βιέννη, και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη νεότερη ελληνική ιστορία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν όψεις της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας στους πρώιμους νεότερους χρόνους, με τις μεταμορφώσεις της ιστορίας στην ψηφιακή εποχή, και με θέματα πολιτιστικής διαχείρισης. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχορηγούμενων προγραμμάτων για την ελληνική ιστορία. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχετικά με την ιστορία και τις ψηφιακές τεχνολογίες, και είναι μέλος του «Δικτύου υποδομών για την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες» που υποστηρίζεται από την Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου DARIAH. Από το 2014 συμμετέχει σε έργα και ευρωπαϊκά προγράμματα για την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της ως μέλος της ομάδας της Time Heritage, όπως το Cultour+, το Cultrural και το Learning Villages. Εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο έργο Digistoryteller. Από το 2016 διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου CultTech και από το 2020 στο Παν/μιο Ιωαννίνων.

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΜΠΑΔΑ

Αρχαιολόγος με ειδίκευση στη Βυζαντινή Ιστορία της Τέχνης


Η Δέσποινα Λαμπαδά είναι αρχαιολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (DEA) στη Βυζαντινή Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1-Pantheon Sorbonne) και υποψήφια Διδάκτωρ στο Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης του ΕΜΠ (Τμήμα Αρχιτεκτόνων). Έχει εργαστεί για τις εκδόσεις Πατάκη (τμήμα εκδόσεων) και ως ερευνήτρια ιστορικός για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Στην τελευταία θέση (2007-2013) είχε την ευκαιρία να εργαστεί στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αρκετών προγραμμάτων που αφορούσαν στην ανάδειξη πολιτισμικής πληροφορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς σε ψηφιακό περιβάλλον. Συνεργάζεται με την Time Heritage από το 2015 κυρίως σε θέματα προγραμματισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με συμμετοχή στα προγράμματα Cultour+, DEN CuPID, Learning Villages, On-line Digital Library for Traditional Games κά. Είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργικών βιομηχανιών χάρη στην εμπειρία της με τη διοργάνωση του Fest of Fests και τη συνεργασία της με το ΕΚΟΜΕ. Υπήρξε συν-δημιουργός του βιβλιοπαιχνιδιού "Πασάδες κι Οπλαρχηγοί" και ερευνήτρια στο έργο Digistoryteller.

 

Κέλλυ Παπακωνσταντίνου

Συντηρήτρια ΑΤΕΙ Αθήνας


Πτυχιούχος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ειδικεύεται στην Συντήρηση Εικαστικών Έργων και Αρχειακού Υλικού. Έχει συνεργαστεί στενά με επαγγελματίες μουσείων και του πολιτιστικού χώρου γενικότερα, αφού δραστηριοποιήθηκε ως συντηρήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο διεπιστημονικό πρόγραμμα MoCaCu «Φορητή Μονάδα για την Προστασία, Ανάλυση, Τεκμηρίωση και Συντήρηση Κινητών Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας», στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, καθώς και στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.). Επίσης έχει προσφέρει εθελοντικά στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, αλλά και στο Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και σεμινάρια ενηλίκων στον τομέα του πολιτισμού. Επενδύει στην συνεχής προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων της, μέσω προγραμμάτων συνεχούς επιμόρφωσης όπως τα διαδικτυακό σεμινάριο «Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες για Επαγγελματίες Μουσείων» από την Mu.SA (Museum Sector Alliance) το 2019, καθώς και το e-Learning πρόγραμμα «Μουσείο και Παιδί» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2021.

Dr. Seyyed Mohammad Taghi Shariat-Panahi

Επίκ. Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας


Ο Σεγιέντ Μοχάμαντ Ταγκί Σχαριάτ-Παναχί είναι επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Ιράν) και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Μάστερ) και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Διδακτορικό). Το διάστημα 2012-2015 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα για την ιστορία της Κορινθίας κατά την οθωμανική περίοδο. Κατά τη μακρόχρονη απασχόλησή του (1997-2012) ως ερευνητής ιστορικός στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είχε την ευκαιρία να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην προβολή ιστορικού υλικού μέσω των νέων τεχνολογιών, με συμμετοχή σε προγράμματα όπως η Ελληνική Μικρασιατική Εγκυκλοπαίδεια, η Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, η Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, το AVATON κ.ά. Παράλληλα υπήρξε συνεργάτης του Αρχείου Μπενάκη και του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικών Τεχνών. Έχει διδάξει περσική γλώσσα και οθωμανική παλαιογραφία στο Αρχείο Μπενάκη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και το ΕΚΠΑ. Με την εταιρία συνεργάζεται pro bono ως σύμβουλος σε θέματα οθωμανικών μνημείων και αρχείων.

Δρ. Μαντώ Παναγοπούλου


Η Μαντώ Παναγοπούλου είναι είναι απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΑΤΕΙ Αθήνας (νυν ΠΑΔΑ). Ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Χημεία και Επιστήμη των Υλικών που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Χημικών και το Τμήμα Υλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Φυσικοχημική Μελέτη Μεσαιωνικής και Μετα-μεσαιωνικής Κεραμικής από το Αιγαίο» με συμπαρακολούθηση από το Πανεπιστήμιο Λάιντεν και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Ειδικεύεται σε συντήρηση κεραμικής, αλλά γνωρίζει τεχνικές προληπτικής συντήρησης και για μεταλλικά, γυάλινα και υφασμάτινα αντικείμενα.
BUY NOW